Arrangementer


Arrangementer - generelt


Keramikkens Venner gennemfører i løbet af året en vifte af aktiviteter, herunder foredrag. Foredragsholderne kan være keramikere, der fortæller om deres egen keramik og demonstrerer keramiske metoder, forfattere af keramisk litteratur eller keramiksamlere, der fortæller om deres passion.


Der gennemføres også besøg på keramiske værksteder, fabrikker, museer, f.eks. særudstillinger, og andre gange gallerier og én gang årligt er foreningen arrangør af en heldagsudflugt med keramik i centrum. Her besøger vi keramikere og museer inden for et geografisk område f.eks. Bornholm, Sydsjælland, Midtjylland og Skåne.



Kommende arrangementer

Generelt:


Tilmelding er nødvendig og sker via tilmeldings-/betalingssystemet Place2Book eller undtagelsesvist på telefon til sekretæren Carsten Groth 41578818. Betaling med Dankort eller MobilePay.


Åbent hus arrangement hos Pernille Fortmeier og Steen Carstensen


Arrangement: Kom med til åbent hus arrangement hos keramiksamlerne Pernille Fortmeier og Steen Carstensen søndag den 26. maj 2024 fra kl. 14.16. De bor i en skøn arkitekttegnet villa i Bagsværd på en stor lukket grund med udsigt til sø og med masser af dyreliv (de er selv meget interesserede i fugle).


Pernille og Steen har samlet keramik i over 30 år og har efterhånden en meget stor samling af Knud Basse-keramik, men har også spredt sig til mange andre forskellige ældre og yngre danske keramikere. Meget af det er fundet på loppemarkeder og genbrugsbutikker og er tilknyttet sjove historier.


Der vil under besøget blive mulighed for at bytte/købe/sælge keramik, så hvis du har noget i gemmerne, du gerne vil af med, så tag det endelig med. Der vil blive stillet borde op på den overdækkede terrasse.


Dato og tidspunkt: 26. maj 2024 fra kl. 14-16.

Mødested: Villa i Bagsværd, adressen bliver fremsendt til de tilmeldte før arrangementets start.

Arrangør: Keramikkens Venner, kontakt Carsten Groth, tlf 4157888

Deltagerantal: Maksimum 20 deltager. Kun for medlemmer Først til mølle princippet.

Pris: 60kr. pr. person

Arrangement: Nr. 2024-2

Tilmelding: Tilmelding via tilmeldings-/betalingssystemet Place2. Brug dette link :https://www.place2book.com/da/sw2/sales/rehnn3ke73

Frist: Tilmelding og betaling sker senest torsdag den 16. maj.

Bustur til Møn med besøg hos keramiker Ursula Munch-Petersen

og Erik Hagens


Arrangement: Bustur til Møn med besøg hos keramiker Ursula Munch-Petersen og hendes

mand, kunstneren Erik Hagens, der også arbejder med keramik.


Dato og tidspunkt: Lørdag den 8. juni 2024 med afgang kl. 8.00 og hjemkomst ca. kl. 16.30
Mødested og mødetidspunkt: Hjørnet af Stockholmsgade og Dag Hammarskjölds Alle/nær Østerport Station Kl. 7.50 (busafgang kl. 8.00)

Arrangør, mobilnr. Barbro Haar, tlf. 3029 6550
Deltagertal: Maksimum 25 deltagere efter først til mølle-princippet, kun for medlemmer
Pris: 225 kr. pr. deltager (for bustur og besøg)
Arrangement: Nr. 2024-3
Frist: Tilmelding senest den 1. maj 2024 via tilmeldings-/betalingssystemet

Place2Book. Brug dette link:
https://www.place2book.com/da/sw2/sales/bvuukoywxy

Praktisk info:

Beskrivelse af turen:

Medbring drikkeligt samt spiseligt til turen, idet der er meget sen frokost.
Husk også termokande med kaffe eller te.


Kl. 8.00 er der afgang fra København. Kl. 9.45 ankomst hos Ursula Munch-
Petersen og Erik Hagens.
Kl. 12.00 kører vi til Møn Bibliotek, hvor kunstnerparret vil vise os deres
fælles udsmykning, et vægrelief ”Møns Klint – Symboler i tid” fra 2005, et
tværsnit gennem Møns Klints kridtlag gennem tiden.
Kl. 13.00 kører vi videre til Fanefjord Skovpavillon, hvor vi ankommer kl. 13.20.
Her spises frokost for egen regning (smørrebrød 50 kr. pr. stk.).
Kl. 14.10 kører vi videre til Fanefjord Kirke, som er kendt for dens kalkmalerier.


Efter et kort besøg kører bussen os over Bogø tilbage til København.


Andre arrangementer


Bestyrelsen arbejder løbende med nye arrangementer, som man kan holder sig orienteret om på www.keramikkens-venner.dk, i nyhedsbrevet eller på facebook.



Tidligere arrangementer

Ordinær generalforsamling


Keramikkens Venner afholdt ordinær generalforsamling den 20. marts 2024. Efter generalforsamlingen fortalte Lotte Westphael levende om sit virke som
keramiker.

Besøg hos keramiker Priscilla Mouritzen


Keramikkens Venner havde den 17. februar et hyggeligt besg hos keramiker Priscilla Mouritzen i Holte. Priscilla Mouritzen fortalte om sit keramiske virke, fremviste sit værksted, sin bolig og sin lille samling af andre keramikeres værker.


Besøg hos kunstsamlerne Anders & Nina Forup


Vi var den 25. november på besøg hos kunstsamlerne Anders & Nina Forup i deres fantastiske villa på Frederiksberg. Et hjem der er smukt indrettet med kunst på væggene, keramik, skulpturer i træ, bronze og ler samt lækre designmøbler. Alt sammen i meget høj kvalitet og æstetisk gennemført.

Davids Samling - tre samlinger, et museum - med fokus på keramik


28. oktober 2023 var der særrundvisning for Keramikkens Venner ved Mariette Tiedemann.

Kunsthistoriker, mag.art. Mariette Tiedemann, der er ekspert på området, viste rundt og fortalt primært om den islamiske keramik, de første franske forsøg på at lave blødt porcelæn samt den lille samling af dansk keramik.


Davids Samling har en enestående samling af især islamisk kunst, som det førende
museum i Nordeuropa på dette felt.

Besøg hos Kähler-samleren Anne-Mette Ibsen


Keramikens Venner var den 10. juni på besøg hos Kähler-samleren Anne-Mette Ibsen. 

Her fik vi lov til at se ægteparrets samling, som omfatter ca. 300 stk. Kähler-keramik. Udover Kähler var der også lidt anden nyere keramik at se, foruden malerier og skulpturer.

Vejen Kunstmuseum

- det udvidede og nyrenoverede museum med ny afdeling for keramik


Den 6. maj besøgte Keramikkens Venner Vejen Kunstmuseum med rundvisning ved museumsdirektør Teresa Nielsen - det udvidede og nyrenoverede museum med ny afdeling for keramik


Oppe under taget i det forhenværende bibliotek er billedskoleloftet omdannet til rammen om museets
Keramiksamling. I den vestlige ende præsenteres det danske stentøjs historie – det højtbrændte ler samt et udvalg af fransk stentøj fra det tiår 1892-1902, hvor Niels Hansen Jacobsen var bosat i Paris. I den østlige ende ses lertøjet samt et udvalg af de nulevende kunstneres bud på keramikkens muligheder. Fotos Pernille KlempSelv på toiletterne er der kunst! Alikka Garder Petersen har påtaget sig at skabe en keramiske belysning. https://www.vejenkunstmuseum.dk
(keramisk info hentet fra museets hjemmeside).

Keramikkens Venners generalforsamling 2023

Generalforsamlingen blev afholdt mandag den 13. marts 2023 på Busses Skole i Gentofte. Efterfølgende var der foredrag ved Anders Uhrskov. om Saxbo med nye vinkler og oplysninger, 

Saxbo - fra 1930er funktionalisme til 1950er individualisme.


Saxbo stentøj er den kunstneriske symbiose imellem den videnskabelige glasurmester Nathalie Krebs og hendes mesterlige designer, Eva Stæhr-Nielsen. De to kvindelige kunstnere var simpelt hen Saxbo. Dertil kom andre strålende designere og dygtige medarbejdere. I harmonisk samarbejde skabtes de originale afdæmpede glasurer og underspillede former.


Det harmoniske samarbejde og glasurernes originaliteten skal fremhæves, fordi et par fagbogs-forfattere i dette århundrede har forsøgt at begå karaktermord ved at aldeles ukorrekt at beskrive Nathalie Krebs som magthaverisk og stridbar, og for at efterligne andres glasur. Det er relevant at diskutere, i hvilket omfang andre har kopieret Saxbo, men ikke at beskylde Nathalie for at kopiere andre.


Eva Stæhr-Nielsen var kreativ følelses-seismograf. Hun opfangede mellemkrigstidens designudtryk og formgav spaltekanden og andre genstande i Saxbo-funktionalismens klassiske stil. Efter krigen sansede hun den antiautoritære, uslebne og rebelske tidsånd og formgav fantastiske unikagenstande i Saxbo-individualismens stil. Nathalie Krebs formåede at skabe helt forskellige glasurer, som indgik i symbiose med de varierede designformer, der fornemt afspejlede tidens ændringer og som matchede de forskellige kunstneres personlige design.


En række af Saxbo stentøjs genstande blev vist og gennemgået. Levende fotograferet af kunstfotografen Erik Balle Povlsen. De fem farvefamilier (brun, hvid, gul, blå og grøn), de forskellige designkunstnere og både brugsgenstande og figurer var repræsenteret.


Rundvisning ved keramiker Louise Hindsgavl

i forbindelse med hendes særudstilling på Holmegaard Værk


Lørdag den 25. februar 2023 viste keramiker Louise Hindsgavl rundt i forbindelse med hendes særudstilling på Holmegaard Værk. Danmarks godser gemmer på et væld af skatte, skæbner og passioner. Nogle har været ejet i en lige slægtslinje gennem århundreder. Andre har med tiden skiftet hænder. Godserne er en del af vores fælles kulturarv, og de har haft stor indflydelse på, hvordan land og by omkring dem har formet sig. Og så bugner de af historier. Kunstner Louise Hindsgavl har besøgt seks sydsjællandske godser for at møde ejerne og hente inspiration i deres fortællinger.


På hvert gods har Louise Hindsgavl udvalgt en genstand: en kandelaber, et skrivebord, et loft, et maleri, en hirschfænger og en Thorvaldsen-gipsmodel. Genstandene har inspireret Hindsgavl til seks kunstværker, som du kan se her i udstillingen. Værkerne er et kig ind i godsernes hjerte og Louise Hindsgavls fortolkning af den rige kulturhistorie, som godserne er bærere af. Se nærmere på hjemmesiderne

Louise Hindsgavl: www.louisehindsgavl.dk

Holmegaard Værk: https://www.museerne.dk/holmegaard-vaerk/udstillinger/saerudstillinger/louise-hindsgavl-de-udvalgte/

Besøg hos keramikeren Bodil Manz


17. september besøgte Keramikkens Bodil Manz i Hørve, website: https://bodilmanz.com.


Besøg den 4. juni hos keramiksamlerne Aliza og Shalom Stern i Virum


Aliza og Shalom Stern har siden 1970’erne skabt en eksklusiv samling af værkstedsarbejder i stentøj og porcelæn fra Danmark og Japan samt japansk/koreansk inspireret keramik fra England og USA. Med dette besøg i deres smukke hjem og have fik vi en enestående chance for at se træbrændte unikaværker af nogle af Japans bedste keramikere sidestillet med den fineste danske keramiske kunst, heriblandt arbejder af Gertrud Vasegaard.

Besøg hos keramiksamleren Carsten Bagge Laustsen samt værkstedsbesøg hos keramikeren Kim Holm og tekstilkunstneren Ann Sloth


Søndag den 8. maj 2022.

Keramikkens Venners generalforsamling


KV’s Generalforsamling afholdes mandag den 14. marts 2022 kl. 19.30
i Busses Skole,  Mosebuen 1, 2820 Gentofte.


Efter Generalforsamlingen holdt bestyrelsesmedlem Peter Nedergaard foredrag om Patrick Nordström.
Medlemmerne var velkomne til at medbringe keramik af Patrick Nordström.


Der var et lille traktement.



Samlerbesøg i Sorø med køb/salg og byttebord


Inger og Brian Erhardtsen åbnede deres dør for os i 2016 da de boede i
Horsens. Siden er der kommet meget keramik til den store samling og de er
flyttet til Østdanmark.

Samlingen spænder bredt i udtryk og tæller såvel nulevende som
generationerne forud .Overvejende danske, men også franske især fra La
Borne-området hvortil mange rejser er gået p.g.a. den store passion for Anne
Kjærsgaard.
Begge har et skarpt øje for at udvælge de gode værker af deres
favoritkeramikere som også tæller Erik Nyholm ,Morten Løbner Espersen, Gurli Elbækgaard, Bente Skjøttgaard og spanske Claudi Casanovas.
Arrangementet fandt sted lørdag den 22. januar 2022 kl. 13.

KV's Generalforsamling 2021


Der afholdtes generalforsamling mandag den 6. september 2021 på Busses Skole, Mosebuen 1, 2820 Gentofte. Efterfølgende var der foredrag af keramiker Mette Augustinus Poulsen.


Mudshape


Lørdag den 4. september 2021 havde Kearmikkens Venner værkstedsbesøg hos Mudshape (Lone Skov Madsen og Turi Heisselberg)LONE SKOV MADSEN er uddannet på Danmarks Designskole ( Skolen for Brugskunst ) i København i 1988 og TURI HEISSELBERG på Danmarks Designskole i Kolding i 1990. De mødte hinanden i forbindelse med udstillingsprojektet ”Keramikkens Underskov” i Rundetårn i 1982.
Da Turi flyttede til København blev de del af samme værkstedsfællesskab og har således i > 25 år arbejdet sammen. Siden flyttede de to til deres nuværende lokalitet på Frederiksberg.
De er fortsat meget forskellige i deres udtryk trods begges store påvirkning fra naturen, hvor ikke mindst dens asymmetri udfordres.
Den klassiske vaseform synes ofte grundlæggende, men udvikler sig skulpturelt.
For Turi var starten præget af fascination for antikke stole- og bordben og hun fik stor anerkendelse for sine stringente og enkle former og de stoflige overflader.
Lone er nok mest kendt for sine ophøjede prik-ornamenteringer som hun er vendt tilbage til i perioder gennem alle årene. Desuden har hun i perioder skabt store fade dækket af mangeartede organiske mønstre. Begge er internationalt værdsat med gallerikontakter i Europa og USA.

Linje - Rum - Tekstur


Søndag den 29. august 2021 oplevede Keramikkes Venner  Linje – Rum – Tekstur. Formgivningens Poetik hos Lotte Westphael, Tora Urup og Carl Emil Jacobsen i OFFICINET. Bredgade 66, 1260 København.


Udstillingen viste værker af tre markante formgivere, der arbejder i krydsfeltet imellem kunst, design og kunsthåndværk, kurateret af Maria Wettergren. Lotte Westphaels sprøde porcelænskrukker, Carl-Emil Jacobsens skulpturer af knuste sten og Tora Urups gennemsigtige glasskåle er på hver deres måde sanselige undersøgelser af elementære kunstneriske principper såsom linje, rum og tekstur. De tre kunstnere var til stede og gav et kort oplæg om deres værker og de teknikker, der ligger bag tilblivelsen. 

Lotte Westphael, Tora Urup og Carl Emil Jacobsen:

www.instagram.com/lottewestphael/, www.toraurup.dk, https://www.carlemiljacobsen.com

Se vedhæftede information om udstillingen.


Keramiksamleren Carl Peter Sander – ”Sandercollection”
og keramikeren Lisbeth Voigt Durand


Den 21. november 2020 var Keramikkens Venner på besøg hos keramiksamleren Carl Peter Sander - “Sandercollection” og på værkstedsbesøg hos keramikeren Lisbeth Voigt Durand.


Sandercollection: Carl Peter Sander begyndte at samle på keramik i 2007, da den daværende Rødeled samling blev sat til salg hos Lauritz.com i Næstved - så det var Kæhler der startede hans samling. Carl Peter Sander arbejdede over hele landet og havde derfor mulighed for at besøge alt, hvad der kom forbi på hans vej for at finde noget til samlingen. Dengang kunne det endnu lade sig gøre at finde keramik til rimelige priser. Samleriet tog til og i dag består samlingen af ca. 9.-10.000 stykker hvoraf de ca. 5.000 står fremme. Resten er på lager og i Carls private bolig. De ca. 5.000 stykker keramik, vi vil kunne nyde synet af, repræsenterer ca. 80 keramikere, nulevende som afdøde. Carl Peter Sander samler stadig og kan ikke lade være med at samle, men er blevet mere kræsen. Han kender en stor del af de nulevende keramikere og samlingen består af dansk, svensk, finsk og norsk keramik.


Lisbeth Voigt Durand: Lisbeth er uddannet pottemager 1969 og har studeret på Istituto per la Ceramica Faenza i Italien 1969-1971. Hun har været ansat ved Kunsthåndværkerskolens keramiske afdeling (nu Designskolen) i Kolding fra 1971 til den keramiske afdeling lukkede i 2007. Stentøj og porcelæn er det materiale Lisbeth Voigt Durand arbejder med, når hun sidder ved sin drejeskive og formgiver skåle, krukker og fade etc. Hun lader sig inspirere af sit arbejde med glasur undersøgelser, hvor hun laver et analytisk arbejde og bruger ofte aske i sine glasurer. Ud fra de resultater hun opnår arbejder hun med formgivning der fremhæver glasuren og hvor glasuren understøtter formen. Lisbeths værker bliver brændt i gasovn til 1300 grader i reducerende atmosfære og oxyderende i el ovn til 1300 grader.

Besøg Bente Hansen - en af de ikoniske skikkelser inden for dansk keramik


Lørdag den 24. oktober 20 besøgte Keramikens Venner keramikeren Bente Hansen i  Raadvad, 2800 Kongens Lyngby.

Samlerne Birgit og Jørn Sparre


Lørdag den 26. september 2020 besøgte Keramikkens Venner samlerne Birgit og Jørn Sparre.

Birgit og Jørn Sparre: Vi er interesseret i alle de udtryk ler kan give. Det betyder at vi samler bredt , fra det ultratynde porcelæn ( Jane Reumert og Heidi Hentze ) til det grove rustikke ( Hans Vangsø og Bente Skjøttgaard ). Glasurer fascinerer os i udtalt grad og disses karakter har stor betydning når vi vælger ud. Samlingen er grundlagt gennem de seneste knapt 25 år og består af skulpturelle værker såvel som de mere klassiske former ( skål ,vase og cylinder ). Skaberne er næsten alle nulevende , overvejende danske ,men også fra vore nabolande. Vi følger meget med i hvad der sker på den internationale keramikfront . Har abonnement på 3 internationale tidsskrifter om keramik og drager hvert år rundt i Europa til markeder ,værksteder, messer, gallerier og museer for at få nye indtryk og blive overrasket af de håndværksmæssige præstationer. Vi har mange favoritter .Ud over allerede nævnte er det blandt andet Morten Løbner Espersen, Turi Heisselberg, Lone Skov Madsen, Kim Holm og Bodil Manz. Fra udlandet fx Thomas Bohle fra Østrig, Peter Beard, Margaret Curtis og Jack Doherty fra England.

Generalforsamling 2020


Generalforsamling 2020 afholdtes mandag den 24. august 2020, kl. 19.00 på Busses Skole, Mosebuen 1, 2820 Gentofte. Efter Generalforsamlingen holdt keramiker og designer Ole Jensen foredrag om sin keramik med afstikkere til noget af alt det andet, han har lavet.

Værkstedsbesøg hos Louise Gaarmann på Mols samt Inge Trautner og Lis Ehrenreich i Aarhus.


Besøget fandt sted lørdag den 8. februar 2020.


Inge Trautner:  Inge Trautner (f. 1953) er uddannet ved Det Jyske Kunstakademi 1976-1980. Blandt de keramikere, der arbejder ud fra den karakteristiske japanske/koreanske tradition stadigt udviklende de traditionelle former: Skålen, krukken, fadet og vasen. Udsmykker ofte med stemplede repeterende dekorationer i det våde ler. Andre gange bruges indfarvet og indlagt ler i fade. Har været medlem af udstillingsgruppen 8 keramikere (1987-1996), der startede efter inspiration fra Bernard Leach.
Jeg arbejder med krukker, fade, skåle og kander, hvor jeg bruger forholdsvis stærke blåtonede og tyrkisgrønne begitninger sammen med isagtige hvide begitninger evt, med en enkel dekoration i indlagt indfarvet ler, kombineret med prægning af skærven, såsom stempler og skårne riller, som fremhæver lerets mørke tone og tilføjer formen en accent. Foruden de lyse askeglaserede ting, arbejder jeg også med en jernglasur, såkaldt tenmoku, som kan fremstå dyb sort til rødbrun alt efter brændingen.
Mine arbejder har rod i den nordiske oldtidskeramik med skelen til østens klassiske - tidlig persisk, japansk og koreansk keramik. Det er ”Krukken” og formen der interesserer mig, ikke afprøvning af materialets grænser.
Alt er drejet friskt på skiven, og derfra videre bearbejdet i et danskt rødler, begittet i flere lag, glaseret med aske/jern glasurer, og brændt ret højt for et lertøjsler til 1200°, og med kraftig reduktion, således ler og glasur smelter tæt sammen og der opnåes en stoflighed i overfladen, der balancerer mellem det rå og det sarte i udtrykket.
Jeg tilstræber ikke det perfekte glatte, men enkelhed, liv og rytme i form og dekoration, og skelner ikke mellem ting til brug og/eller unika. Alle arbejder er ”one of a kind”. Jeg håber på at kunne fornøje både hånden og øjet. [http://kunstnerportal.bkf.dk/inge-trautner].


Lis Ehrenreich (f. 1953) er uddannet ved Det Jyske Kunstakademi 1976-1981. Eget værksted i Aarhus siden 1981. Har også været tro mod de klassiske former, som drejes op. De seneste år arbejdet med at integrere en leropsats/podie under den slanke vase. Laver selv sine glasurer, kraftfulde, porøse, ofte boraxbaserede askeglasurer.


Louise Gaarmann (f. 1975) har afgang 2002 fra Danmarks Designskole. Arbejder i eget værksted på bopælen med skulpturelle unikaværker. Har modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat. Modtaget Kunsthåndværkerprisens Sølvmedalje 2014. Har deltaget i Dirty Go Clay Band (sammen med Mette Maya Gregersen og Lea Nielsen), som er en gruppe, der skaber fælles keramiske værker som performance happenings.
Website: http://louisegaarmann.dk.

    Rundvisning med Anders Uhrskov omkring SAXBO på
    Gammelgaard Kunst- og Kulturhus


    Anders Uhrskov er gudbarn til kemiingeniør Nathalie Krebs og har haft Saxbo “under huden” siden barnsben. Han er passioneret samler af Saxbo og har en af landets største private samlinger. Under rundvisningen fik vi et indblik i virksomheden Saxbo og dens virke fra åbningen i 1929 til lukningen i 1968. Anders åbnede for sin enorme viden omkring Saxbo, og vik fik et lille indblik i nogle private historier samt information om det store bogværk om Saxbo der snart udkommer på Gyldendal. Rundvisningen fandt sted lørdag den 16. november 2019.

    Værkstedsbesøg hos keramikerne Barbro Åberg, Lotte Westphael og Pernille
    Pontoppidan Pedersen


    Den 2. november 2019 gik turen til først Ry og dernæst Silkeborg for at møde tre keramikere med stærke udtryk: 


    Barbro Åberg: Barbro Åberg (f. 1958) har en forkærlighed for enkle, nærmest arketypiske former, som er bygget op af myriader af mindre dele. Lysets invirkning på de flettede værker, er også en vigtig medspiller i hendes skulpturer. Farveskalaen er afdæmpet, og værkernes overflader består hovedsagelig af forskellige Terra Sigillata (en finkornet begitning) eller indfarvet ler. Skulpturerne er opstået ud fra en personlig insisteren på at fra starten af udvikle et helt eget
    formsprog. Med udgangspunkt i blandt andet mikroskopiske fossiler, billeder fra naturvidenskabelig forskning, arkitektur- og ingeniørkunst samt egne fotos og skitser kombineret med tanker om tid, erindring og livets gang, opnås et sæligt keramiskt udtryk, som er Barbro
    Åbergs eget personlige ”fingeraftryk”. Værkerne viser en sammensmeltning af natur og kultur, inspirationskilde og fantasi, mønstre og organiske strukturer. Når de kombineres med tanker om tid, erindringer, relationer og livets gang skabes referencer til menneskets kultur og naturens gang.
    Website: http://www.barbroaberg.com


    Lotte Westphael: Lotte Westphael (f. 1965) er uddannet på Linjen for Keramik og Glas på Kunsthåndværkerskolen i Kolding 1988-1992 og Institut for Unika 1992-1993. Derudover flere længere ophold på værksteder i Japan. Lotte Westphael arbejder med helt tynde unika-”beholdere” i porcelæn, som hun kalder Synkoper. Lotte Westphael laver geometriske mønstre i porcelæn i, og henter inspiration fra vævede tekstiler. Synkopernes dekoration er gennemgående på begge sider, så der opstår et samspil mellem vasens indre og ydre. Synkoperne er lavet i pladeteknik, og Lotte Westphael har udviklet en teknik, hvor hun skærer og samler porcelænet på en særlig måde. Lotte Westphael arbejder serielt, og Synkoperne er et resultat af detaljeret planlægning. Under værkstedsbesøget vil Lotte Westphael fortælle om sin inspiration og sin designproces. 

    instagram.com/lottewestphael.


    Pernille Pontoppidan Pedersen: Har jeg lavet en kantet kasse i ler, får jeg lyst til at montere en blød, bølget elefantlignende snabel på den for derefter at føre den tilbage til en statisk pind. Min form udvikler sig konstant og svinger i pendulfart mellem orden og kaos, det organiske og statiske. Leret som materiale vækker konstant min nysgerrighed og giver mig lyst til at undersøge, hvordan kroppen interagerer med materialet i processen kontra den færdige form.

    Leret husker mit aftryk og ikke er et ignorant, men et ganske imødekommende materiale. Og så finder jeg det dybdegående kendskab til ét materiale tillokkende.
    Keramik, som materiale er interessant, da jeg føler mig stimuleret. Det tager min rastløshed. Samtidig giver det mig en lyst til at lave former og overflader, som
    kommunikerer til vores sanser og begrebsapparat. Jeg ønsker at alle sanser bliver stimuleret i mødet med værkerne, som lige dele antiæstetisk og utrolig indtagende.
    Website: https://pernillepontoppidan.com.

    Foredrag om dansk værkstedskeramik fra 1950 til i dag ved Bodil Busk
    Laursen og udstillingen Manpower (Shozo Michikawa og Hans Vangsø) …. i samarbejde med Kunstforeningen 14. august.


    Den 29. oktober 2019 mødtes Keramikkens Venner hos A. Petersen - Collection & Craft, København, til et foredrag ved Bodil Busk Laursen, tidligere direktør for Designmuseum Danmark 1995 til 2011, forfatter til bestandskataloget Dansk Værkstedskeramik 1950-2010 i Designmuseum Danmark (2017). Hun fortalte om værkstedskeramikken, som den har udviklet sig i Danmark fra midten af det 20. århundrede frem til i dag. Efter 2. Verdenskrig etableredes rundt om i Danmark en lang række enmandsværksteder af keramikere med professionelle uddannelser. De fik hurtigt en produktion i gang, godt hjulpet af forbedret teknisk udstyr og stigende efterspørgsel efter gode funktionelle brugsting. Sideløbende med brugskeramikken udførte værkstedskeramikerne unikke arbejder, som efterhånden tog over i takt med den stigende konkurrence og tidens kunstneriske og idémæssige strømninger. Årene fra 1980 til nutiden udgør en rig periode i dansk keramik, hvor keramikere og kunstnere med forskellige forudsætninger og forestillinger skabte eksperimenterende værker. Designmuseum Danmark rummer mere end 600 værker af 133 keramikere og kunstnere, der har arbejdet med det keramiske materiale.


    Bodil Busk Laursen gennemgik og nuancerede på baggrund af sit arbejde med bestandskataloget, dele af denne skelsættende periode i dansk keramiks historie og gav samtidig et indblik i, hvordan et stort nationalt fagmuseum arbejder med at indsamle og dokumentere en kunstarts frembringelser.


    Manpower: Japansk og dansk keramik mødes i udstillingen Manpower, hvor keramikerne Shozo Michikawa og Hans Vangsø hver viser 32 værker, der hylder de vilde kræfter og den
    usentimentale tilgang til det mest jordbundne og grundlæggende af alle materialer: Leret.

    Besøg hos keramiksamlerne Aliza og Shalom Stern.


     Aliza og Shalom Stern har siden 1970’erne skabt en eksklusiv samling af værkstedsarbejder i stentøj og porcelæn fra Danmark og Japan samt japansk/koreansk inspireret keramik fra England og USA. Med dette besøg i deres smukke hjem og have fik medlemmerne en enestående chance for at se træbrændte unikaværker fra nogle af Japans bedste keramikere sidestillet med den fineste danske keramiske kunst, heriblandt arbejder af Gertrud Vasegaard.
    Japansk keramik har en 12.000 år gammel historie, og det præger det enormt varierende
    udbud af former, farver, glasur, dekorationer, stilarter og funktioner, der findes i Japan i
    dag. Efter første verdenskrig opstod der en studiokeramik-bevægelse i Japan inspireret af
    enten folkekunsten (mingei) eller guldalderkunsten fra Momoyama perioden (1573-1615).
    Te-ceremoniens forskellige keramiske redskaber til brug og udsmykning har spillet en
    central rolle, hvilket også omfatter redskaber til det efterfølgende måltid såsom tekopper og
    sake-flasker og -kopper. For uddybning se guide til japansk keramik ved Robert Yellin:
    http://www.e-yakimono.net/guide. I Aliza og Shalom Sterns samling findes følgende stilarter repræsenteret: Oribe, shino, ki-seto, iga, karatsu, shigaraki, bizen, hagi, mashiko og
    arita. Besøget fandt sted lørdag den 19. oktober 2019.

    Værkstedsbesøg hos Malene Müllertz.


    Lørdag den 5. oktober 2019 besøgte Keramikkens Venner Malene Müllertz. Hun er en af sin generations største danske keramikere, som i årtier har præsteret en udvikling af sit keramiske formsprog, der på den ene side har ført mange steder hen, men alligevel har bevaret en genkendelighed på tværs. Uanset om det er raffinerede aflange lågkrukker, elegante skåle eller en keramisk ”fiskeruse”, er man sjældent i tvivl om ophavskvinden. Malene Müllertz fortalte om sine seneste ting, sine inspirationskilder og sin udvikling. Det blev et værkstedsbesøg hos dansk keramiks elegantier.

    Særrundvisning ved Carsten Bagge Lausten på udstillingen "100 års dansk keramik" på Sophienholm


    Udstillingen: Udstillingen dokumenterer keramikkens historie, vitalitet og diversitet fra Thorvald Bindesbøll og frem. Den er baseret på lån fra private samlinger og museer. Der udstilles omkring 600 stykker keramik, og dermed er det den største udstilling af dansk keramik i nyere tid. Carsten Bagge Lausten har været kurator på udstillingen, som indtil 3. marts i en lidt mindre udgave har været vist i Maison du Danemark i Paris. Rundvisningen fandt sted lørdag den 13. juli 2019.


    Keramikkens Venners 25 års jubilæumsudstilling ”Yndlingsværker”


    Fredag den 31. maj blev Keramikkens Venners 25 års jubilæumsudstilling ”Yndlingsværker”
    åbnet på Clay Keramikmuseum Danmark, Grimmerhus, Kongebrovej 42, 5500 Middelfart.
    På udstillingen præsenteres i alt 54 keramiske værker, udlånt af 17 medlemmer af Keramikkens Venner, som hver især fortæller, hvorfor netop de valgte værker har en betydning for dem.
    1. juni - 29. september 2019


    Til udstillingen er der udgivet et jubilæumskatalog på 48 sider. Kataloget udleveres gratis til KV's medlemmer i forbindelse med kommende arrangementer. Hvis der er særlig interesse, venligst kontakt Jens Bukh, 2262 2813 (forsendelsesomkostninger må påregnes).

    Særrundvisning på udstillingen ”Salto · Stentøjsmesteren” på Øregaard Museum
    uden for ordinær åbningstid


    Lørdag den 11. maj 2019 mødtes Keramikkens Venner foran Øregaard Museum i Hellerup.
    Salto-udstillingen er udvidet i forhold til udstillingen på Clay Danmarks Keramikmuseum, idet andre af Axel Saltos arbejder er medtaget udover at der er kommet yderligere fine keramiske værker til fra en af de største private samlinger af Axel Saltos keramik.

    Værkstedsbesøg hos Beate Andersen.


    Onsdag den 3. april 2019 besøgte Keramikkens Venner Beate Andersen i Allerød.

    Ordinær generalforsamling 2019

     

    Den ordinære generalforsamling 2019 blev afholdt mandag den 11. marts 2019 på Busses Skole, Gentofte. Efter generalforsamlingen holdt Bjarne Leth Nielsen foredraget: “Nedslag fra en keramikrejse til Japan, november 2018” og viste eksempler på den indkøbte keramik fra rejsen. 


    Værkstedsbesøg hos Steen Ipsen.

     

    Keramikkens Venner afholdte værkstedsbesøg hos Steen Ipsen i hans studio på Nørrebro den 23. februar 2019.

     

    Steen er født i Næstved i 1966, arbejder og bor i dag i København. Han er uddannet på Designskolen i København 1984-86 og tog kandidatuddannelsen i keramik på Designskolen i Kolding 1987-90. Steen udstiller i hele verden, har bl.a. haft soloudstillinger i Danmark, Frankrig, USA, Norge, Hong Kong blot

    for at nævne nogle få lande. Han er rigt præsenteret på de store internationale museer samt i mange private samlinger. Du kan læse mere om Steen Ipsen på hans hjemmeside www.steen-ipsen.dk.

     www.steen-ipsen.dk.

     

    Steen viste os rundt på værkstedet, fortalte om de forskellige teknikker i fremstillingsprocesserne samt viste værker til de kommende udstillinger af første halvår 2019.

     

    Omvisning i Erichsens Palæ, Peschiers Gård og Danske Banks kunstsamling.


    Kongelig hofbygmester C.F. Harsdorff opførte to pragtgårde langs Holmens Kanal i nyklassisistisk stil som private boliger for Kongelig Agent Erich Erichsen og sweitzeren Pierre Peschiers. Den florisante handelsperiode i slutningen af 1700-tallet havde gjort dem rige, og de indrettede palæerne med stor luksus. Erichsens Palæ er det bedst bevarede interiør med bemalede lofter og vægge udført af den franske modearkitekt Joseph-Jacques Ramée. Omvisningen ved tidligere kurator for Danske Banks kunst-samling Adam Grandjean vil også indbefatte samlingen af nyere keramik og klassisk modernistisk maleri. Arrangementet fandt sted torsdag 1. november 2018.

    Værkstedsbesøg hos Gunhild Aaberg i Lille Strandstræde, København.


    Keramikkens Venner mødtes den 28. november hos Gunhild Aaberg i det legendariske værksted i Lille Strandstræde i København, hvor hun i årtier havde fælles galleri og værksted med Jane Reumert og Beate Andersen. Hendes søn, Sigge Aaberg Kærn, fortalte om værkstedets historie, mens Gunhild Aaberg var til stede i værkstedet.


    Værkstedsbesøg hos keramikerne Jac Hansen ved Ebeltoft samt

    Anne Fløche og Hans Vangsø ved Knebel.


    Jac Hansen er uddannet hos Bjørn Wiinblads keramiske værksted. Han er en keramiker med vægt på det underfundige og nogle gange næsten tegneserieagtige. Hansens keramik er glad, humoristisk og farverig. Inspirationen er ofte hentet fra eventyrverdenen. Se f.eks. denne youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=KnrPnBos6U8. Anne Fløche er uddannet på Det Jyske Kunstakademi og tilhører den generation af jyske keramikere, som havde keramikeren Gutte Eriksen som lærer og blev inspireret af hendes karakteristiske lertøj. På den baggrund dannede hun sin helt egen stil. Også Hans Vangsø har også taget sin uddannelse på Det Jyske Kunstakademi i Århus og fik et senere samarbejde med Gutte Eriksen, hvilket viser tydeligt slægtskab med den jyske tradition i keramikken med vægt på den robuste elegance á la moderne japansk keramik. Keramikkens Venner var på besøg den 6. oktober 2018.


    Besøg hos glas- og keramiksamlerne Morten Ledet & Susette Westergaard


    Susette og Mortens store samling af keramik og glas står tæt i hjemmet – nærmest som en slags studiesamling. Fokus er på det nutidige kunsthåndværk, som for det meste er købt direkte af kunstnerne på værksteder og markeder. Det er brugskunst i bred forstand, men der findes også skulpturelle værker – og et islæt af Susettes egen keramik. Parret har desuden en imponerende samling af cirka 50 dyrefigurer af Hugo Liisberg (Saxbo). I hjemmet er der derudover en del malerkunst af ældre dato. Keramikkens Venner var på besøg lørdag den 25. august 2018.


    Besøg hos Saxbo-samleren Anders Uhrskov


    Lørdag den 19. maj 2018 besøgte Keramikkens Venner Anders Uhrskov, der har formået at skabe en imponerende samling af Saxbo stentøj. Der er store signifikante værker, som indgår i interiøret, og i kælderen en samling på flere hundrede værker opdelt efter former, farver og kunstnere.


    Værkstedsbesøg hos keramikeren Karin Blach Nielsen

     

    Karin Blach Nielsen er uddannet på Designskolen i Kolding og Royal College of Art, London, og har haft værksted i København siden 2000 (www.blachnielsen.com). Hun arbejder med serier af drejet stentøj i en rig farvepalette som kontinuerlige undersøgelser af samspillet mellem former, farver og lysvirkninger i glasurerne. Hver drejet ting er lavet til en ny glasurkombination - hver lertype sin form og sin glasur. Keramikkens Venner besøgte Karin Blach Nielsen i værkstedet lørdag den 5. maj 2018.

     

     

    Særarrangement: Rundvisning i udstillingen ”En verden i keramik” på Louisiana


    Et vigtigt, men måske knapt så kendt område i Picassos oeuvre udgøres af hans originale keramiske arbejder. For første gang i Skandinavien præsenteres en større udstilling af Picassos keramik på Louisiana. Mere end 150 værker fra perioden 1947-1964 er udlånt af familien samt Picasso-museerne i henholdsvis Paris, Antibes og Barcelona, således at det er blevet muligt at sammensætte et bredt og tematisk udvalg af kunstnerens produktion. Keramikkens Venner oplevede udstillingen på Louisiana i Humlebæk den 20. februar 2018.


    Generalforsamling - foredrag om Tommerup Keramiske Værksted


    Mandag den 2. marts 2018 afholdte Keramikkens Venner Ordinær Generalforsamling. Efterfølgende holdt Lise Seisbøll foredrag om Tommerup Keramiske Værksted. Tommerup Teglværk - nu Tommerup Keramiske Værksted - har igennem en periode på over 30 år udført mere end 1.200 keramiske værker for danske og internationale kunstnere, blandt meget andet flere kæmpekrukker af Peter Brandes. Mag. art. Lise Seisbøll, som gennem mange år har kendt værkstedet og menneskene bag og nu arbejder på et bogværk om Tommerup Keramiske Værksted, fortalte om værkstedets historie og de fantastiske værker, der er udgået derfra.


    Besøg hos samlerne Elfi og Hermann Christiansen

     

    Elfi og Hermanns begejstring for keramisk kunst blev vakt ved besøg hos Galleri Nørby og har været levende lige siden. Passionen skinner igennem i hjemmet, hvor mange hylder og reoler er optaget af skåle og krukker. Der er fokus på stoflighed og glasurer i værkerne, som i tid spænder fra Gutte Eriksen til Morten Løbner Espersen. Både Elfi og Hermann ser vi ofte som trofaste deltagere ved Keramikkens Venners arrangementer. Lørdag den 27. januar 2018 åbnede de selv dørene for andre medlemmer af Keramikkens Venner for at dele glæden ved keramik.

    Foredrag om Axel Salto ved Susanne Bruhn

     

    Axel Salto (1889-1961) er en central figur i dansk designhistorie og en del af den gruppe af arkitekter og kunsthåndværkere, der blev promoveret under betegnelsen Danish Modern. Han var oprindeligt uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, men det blev stentøjet, som gav ham international berømmelse. Kunsthistoriker Susanne Bruhn, der er kurator for den aktuelle udstilling på Clay · Keramikmuseum Danmark og redaktør af bogen om Axel Salto · Stentøjsmesteren, gav i sit foredrag en introduktion til Axel Salto som kunstner og en uddybning af hans virke som keramiker med fokus på de fabrikker, værksteder og personer, som også var en del af hans succes med stentøjet gennem mere end 35 år. Foredraget fandt sted den 21. november 2017, hvor Keramikkens Venner mødtes ved Galleri A. Petersen. København.

     

    Besøg hos samleren Carsten Groth


    Lørdag den 21. oktober 2017 besøgte vi Carsten Groth. Hans interesse for keramik startede med en skål af Arne Bang i 2002 og har gennem de sidste 15 år udviklet sig til at omfatte en bred vifte af både klassisk og nutidig keramik. Det førte sidste år til deltagelse i TV-udsendelsen Besat af Keramik på DR, og i 2010 kunne man se og læse om hans flotte keramiksamling i artiklen Kærlighed til keramik i Bo Bedre. Nu fik medlemmerne af Keramikkens Venner en chance for at opleve Carsten Groths samling på nært hold og høre mere om historien bag værkere og samlingen.


    Keramikfestival i Skælskør

     

    Sommeren bød på keramikfestival i Skælskør, og Keramikkens Venner var repræsenteret med en bod. Foreningen deltager igen i sommeren 2018.

     

    Rakubrænding hos Inger Tribler og Bjarne Leth Nielsen


    Lørdag den 10. juni 2017 demonstrerede Bjarne Leth Nielsen og Inger Tribler rakubrænding, en primitiv brændingsform, hvor forglødede emner, påført rakuglasur, varmes op i en gasfyret olietromle til ca. 900 grader for derefter at afkøles hurtigt i en reducerende atmosfære. I praksis ved at placere det glødende keramiske emne i en lukket beholder med et brændbart materiale og uden adgang af luftens ilt. Der var selvfølgelig også lejlighed til at se Ingers og Bjarne keramikværksted og deres store rhododendronhave.

    Værkstedsbesøg hos Morten Løbner Espersen

     

    Lørdag den 6. maj 2017 besøgte vi Morten Løbner Espersen i København. Han er en af de væsentligste og mest succesfulde danske keramikere. I de senere år har han opnået stadig voksende international anderkendelse og er repræsenteret på førende gallerier i New York, San Francisco, Bruxelles og Berlin. Han arbejder formmæssigt med stramme cylinderformer såvel som organiske og skulpturelle udtryk som afsæt for de særlige glasurer, der er resultatet af mange års systematisk arbejde.

     

    3 besøg på Haderslev-kanten


    Lørdag den 22. april 2017 viste Susan Lange rundt på værkstedet med fokus på den nye saltovn, Kystvejen, St. Anslet, Haderslev. Næste besøg var på Ehlers Lertøjssamling, Slotsgade 20, 6100 Haderslev. Sidste besøg var i Haderslev Kunstforenings lokaler på Jomfrustien 52, 6100 Haderslev, hvor keramiker Helle Bovbjerg og maleren Mette Mailund Strong udstillede. Helle Bovbjerg var til stede og fortalte om sin keramik. Se yderligere oplysninger her: www.susan-lange.dk, www.hellebovbjerg.dk, www.museum-sonderjylland.dk/ehlers-lertojssamling.html.

    J.F. Willumsen


    I forbindelse med generalforsamlingen den 13. marts 2017 holdt keramiker Peder Rasmussen et foredrag om J.F. Willumsen. Willumsen arbejdede med keramikken i en mindre del af sin kunstneriske karriere, men nåede at skabe flere monumentalværker og fungere som kunstnerisk leder for porcelænsfabrikken Bing & Grøndahl. Efter fødslen af sit første barn 1891 udførte han den farverige og særprægede Familievase, der nu findes på Designmuseet.

     Learning from Japan

     

    1. marts 2017 viste Mirjam Gelfer-Jørgensen rundt i udstillingen ”Learning from Japan” på Designmuseum Danmark, København.  Asiatisk - og særligt Japansk - kunst har inspireret danske kunsthåndværke fra slutningen af det 19. århundrede til i dag. Udstillingen præsenterer en lang række af værker fra museets samling af både japansk og dansk design og kunsthåndværk. Medlemmerne af Keramikkens Venner og 14. August fik her en enestående mulighed for at høre udstillingens tilrettelægger dr. phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen fortælle om den japanske indflydelse med særlig fokus på keramikken.

     

     Besøg på værkstedet Viktoria i København


    Lørdag den 12. november 2016 var Keramikkens Venner på besøg på værkstedet Viktoria. På værkstedet arbejder følgende keramikere: Tina Marie Bentsen [Website: www.tinabardina.dk] skaber serier af brugsgenstande og dekorative objekter i stentøj med farvede glasurer. Christina Schou Christensen [Website:www.christinaschouchristensen.dk/)

    En dag med kunsthåndværk i Jægergårdsgade


    Lørdag den 22. oktober 2016 besøgte Keramikkens Venner Mette Augustinus Poulsen og Ninna Gøtzsche samt NR4 i Aarhus. Vi startede med at besøge Mette Augustinus Poulsen i hendes nye værksted, hvor hun stadig skaber sine smukke cylindre af jysk rødler som uendelige variationer over et tema. Vi fandt et sted på vejen at spise frokost og gik derefter videre til Ninna Gøtzsche, der arbejder i porcelænsler med mange forskellige teknikker. Her findes både brugsting og helt nye udtryksformer - om end stadig med beholderen som udgangspunkt. Vi sluttede af i butikken NR4, hvor en gruppe dygtige kunsthåndværkere viste keramik, smykker, tekstil og glas. Få mere information her: www.mette-augustinus-poulsen.dk, formuleret.dk og www.nr4.dk.


    Besøg hos keramiksamlerne Inger og Brian Erhardtsen


    Inger og Brian Erhardtsen har gennem mange år næret en stor passion for keramik, og vi besøgte dem den 10. september 2016. De har opbygget en fin samling af dansk og international værkstedskeramik og desuden været engageret i formidling af den keramiske kunst. Dele af samlingen blev vist på udstillingen ”Keramiksamlinger” på Grimmerhus i 2003.


    Det alsidige keramikværksted - besøg hos Christian Bruun

     

    Den 30. april 2016 besøgte vi Christian Bruun. Porcelæn på drejeskiven. Indfarvet porcelæn og porcelæn brændt i brændefyret ovn på Guldagergård. Design og produktion (i Vietnam) af imponerende unika stentøjskrukker. Der var rigtig mange flotte ting at se på i værkstedet. Christian Bruun fortalte om bl.a. sine porcelænsarbejder.

    Klassisk dansk værkstedskeramik


    Den 9. april gav en privat samler os en særchance for at opleve et par hundrede værker med fokus på værkstedskeramikkens første generation: Gutte Eriksen, Gertrud Vasegaard, Lisbeth Munch-Petersen og Christian Poulsen - og enkelte yngre arvtagere.


    Den Danske Keramikfabrik


    Iben Harboe (en del af duoen Clib Klap) fortalte efter generalforsamlingen den 14. marts 2016 om Den Danske Keramikfabrik i Nexø. Med etableringen af Den Danske Keramikfabrik vender den håndværksmæssige produktion af keramik i større skala tilbage til dansk jord! Fabrikken er opstået som et samarbejde mellem 18 keramikere/mindre keramiske virksomheder og åbner officielt den 2. april. Iben Harboe er med i fabrikkens ejerkreds. Website: dendanskekeramikfabrik.dk.


    Nathalie Krebs og Saxbo


    Torsdag den 27. august 2015 holdt Anders Uhrskov foredrag om Nathalie Krebs og Saxbo. Det foregik på DIIS, København.


    Det Blå Hus


    Torsdag den 30. april 2015 besøgte Keramikkens Venner Bjørn Wiinblads hjem, Det Blå Hus, Højskolevej 5, 2800 Kgs. Lyngby. Huset står urørt siden hans død i 2006. Den private bolig og atelier står, som om Bjørn Wiinblad lige var gået ud ad døren. Det smukke hjem rummer både hans egne værker og ikke mindst hans kunstsamlinger fra hele verden. Han havde en fantastisk samling af kunst, bøger og musik, der inspirerede ham i hans arbejde. Huset, tegnestuen og værkstedet er propfyldt med kunst, skitser og modeller og vidner om en folkekær multikunstner, der på sin egen finurlige måde ønskede at gøre folk glade. Website: www.bjornwiinblad.dk.


    Omvisning på Laboratoriet for Keramik Charlottenborg


    24. februar 2015 viste lektor Karen Harsbo rundt og fortalte om stedet. Lektor Karen Harsbo er leder af laboratoriet for keramik. Hun er uddannet på Danmark Designskole, keramik og glas-linjen. Hun har bred erfaring med materialet og arbejder med og underviser i mange forskellige spor inden for keramikken . Har i undervisningssammenhæng lagt vægt på at formidle en kunstneriske tilgang til keramik, historisk og teknisk, og har f.eks lavet workshops med Royal Copenhagen Porcelain ”Det hvide guld” og på Tommerup Teglværk med bl.a udsmyknings projektet ”Østerhøj” til Ballerup Kommune. Har forsket i mulighederne for foto-overførelse til keramiske overflader. Hun udstiller egne værker og arbejder med udsmykningsopgaver. Laboratoriet underviser i både nye og ældre teknikker inden for faget så som modellering, gipsforme til støbning, papirler, sandstøbning samt brændinger og glasurarbejde. Endvidere kan der udføres arbejder i støbt og slumpet glas.


    Bustur til Nykøbing Sjælland med værkstedsbesøg hos henholdsvis Havlit stentøj ved Asger Kristensen og Inga Vestergaard Sørensen samt Birgit Krogh


    Turen blev gennemført lørdag den 22. november 2014. Vi besøgte først Asger Kristensens og Inga Vestergaard Sørensens superflotte nybyggede værksted på havnen i Nykøbing Sjælland.


    Asger Kristensen arbejder med skulpturelle keramiske objekter, der er inspireret af naturens former og konstruktioner. Ved at anvende en bred vifte af keramiske, materialer, overflader og farver, udforskes f.eks. træets livscyklus, dets fødsel, vækst, forfald og fornyelse. Asger Kristensen har udstillet utallige steder både i Danmark og udlandet og virkede i en årrække som lærer på Designskolen Kolding. Ud over hans nuværende arbejder, har han bl.a. arbejdet med store smukt dekorerede skåle, samt sandstøbt og saltglaseret stentøj.


    Inga Vestergaard Sørensen er for nylig gået på efterløn, men hun har lovet at vise nogle af sine flotte dekorerede skåle, samt nogle nye grafiske arbejder. Også for Inga Vestergaard Sørensen er naturen den store inspirationskilde, fugleliv, vejrets skiftende stemninger, far-vespil og detaljernes skønhed optager hende. At hun efterfølgende er i stand til at omsætte billederne til det kølige porcelæn eller varme stentøj er imponerende. Inga Vestergaard Sø-rensen har ligeledes udstillet sine arbejder mange steder i ind- og udland. Se mere info på website: www.havlitstentoj.dk eller blog: www.asgerkristensen.tumblr.com.


    Afslutningsvis besøgte vi Birgit Krogh’s værksted og butik, der ligger i et smuk gammelt byhus inde i Nykøbing Sælland.


    Birgit Krogh’s virke spænder bredt fra ekspressive, skulpturelle figurgrupper, store male-risk dekorerede fade og krukker til gedigne unika-brugsting og store krævende udsmyk-ningsprojekter. I hendes arbejder møder man en frodig fortællerglæde, der favner og hylder livet i hele dets udstrækning. Med titler som ”Hvor skal vi hen?” eller ”Hvem tror vi, vi er?” sætter hun på en nærværende og pågående måde både figurer, fortællinger og tanker i bevægelse. Birgit Krogh har udstillet utallige steder både i Danmark og i udlandet, desuden har hun lavet flere store udsmykninger, bl.a. en 7 m lang frise ”Den lange fortælling”, i Asnæs kirkes menighedshus. Derudover har hun medvirket til stiftelsen af både Grimmerhus – Danmarks Keramikmuseum i Middelfart og Guldagergaard – International Ceramic Research Center i Skælskør. Se mere info på website: www.birgitkrogh.dk.


    Værkstedsbesøg

    Lørdag den 25. oktober 2014. Dagen bød på et værkstedsbesøg hos keramiker Malene Müllertz og guldsmed og designer Peder Musse, www.malenemüllertz.dk og www.pedermusse.dk.


    Weekendtur til den 3. keramikbiennale European Ceramic Context 2014 på Bornholm


    Lørdag den 20. september 2014 gik turen til Bornholm. Anledningen var European Ceramic Context 2014 med 100 deltagende keramikere fra 30 forskellige lande i Europa. Dag 1 besøgte vi Hjorths Fabrik samt biennalens ene udstillingssted: Bornholms Kunstmuseum . Vi afsluttede dagen som traditionen byder det med et besøg hos Bornholms bedste gårdslagter – Hallegård Gårdbutik – med café og butiksudsalg, hvor vi fik serveret en lille tapas-tallerken med bl.a. spændende krydderispegepølser. Dag 2 besøgte vi: Keramiker Eva Brandt på værkstedet i Rønne. Keramikerne Anne Mette Hjortshøj og Ann-Charlotte Ohlsson på værkstedet mellem Rønne og Hasle. Dernæst biennalens andet udstillingssted Grønbechs Gård i Hasle, hvor de unge talenter udstillede. Næste stop var Gudhjem Museum, hvor 10 af de bedste bornholmske keramikere udstillede. Sidste besøg fandt sted på Gerd Hiort Petersens og Hans Munck Andersens værksted i Rø.


    International Ceramic Center og Fulby

     

    Turen startede med et besøg på International Ceramic Center, Guldagergaard i Skelskør. Her gav direktør Mette Blum Marcher os en storartet rundvisning blandt skulpturerne i den smukke park, fremviste os den spændende samling af specielle keramiske genstande og efterfølgende viste og forklarede os om aktiviteterne i de velindrettede værksteder. Derpå gik turen til de 2 keramikere i Fulby, Birgitte og Hans Börjeson, hvor vi så deres udstilling med mange spændende og imponerende keramiske frembringelser. Deres flotte nye værksted var også en oplevelse og efterfølgende havde vi en god keramisk snak ved små borde ude i haven.

     

    Erik Linnet.

     

    Her en stribe stemningsbilleder fra turen, der blev gennemført den 24. maj 2014:

     

    Værkstedsbesøg hos Signe Schjøth og Lars Rank


    Designer Zoo, Vesterbrogade 137, 1620 København V. Lørdag den 10. maj 2014.


    Lars Rank: www.LarsRank.dk. Signe Schjøth: www.signeschjoeth.com.


    Værkstedsbesøg hos keramikeren Eric Landon


    23. november 2013 besøgte Keramikkens Venner keramiker Eric Landon på hans super æstetiske værksted og showroom i indre by i København. Eric Landon demonstrerede, hvordan han fremstiller sine fine enkle former og fortalte om en forkærlighed for drejning, der er hele omdrejningspunktet for hans arbejde. Vi så hans keramiske produktion af drejede unika, der går under navnet Tortus Ceramics. De drejede vaser, skåle og krukker glaseres med fine stoflige glasurer i luftige pasteller, dybe karamelbrune nuancer eller delikate jordfarver. Glasurerne er opstået som et samarbejde med keramiker Karin Blach Nielsen. Website: www.tortus-copenhagen.com.


    Foredragsaften omkring den keramiske skulptur med Mark Lauberg og Christina Schou Christensen, begge værkstedet Viktoria.


    Da den keramiske skulptur nok er et lidt overset aspekt i Keramikkens Venner, satte bestyrelsen fokus på dette emne 21. oktober 2013. Mark Lauberg satte fokus herpå ud fra det formmæssige, mens Christina Schou Christensen ud fra glasuren.


    Mark Lauberg arbejder blandt andet med keramiske elementer, som bliver sat sammen på en væg efter et modulært system til et stort rumligt geometrisk ornament. Til sine mindre brugsgenstande og objekter som keramiske mobiler bruger han cirkulære former til formgivning og dekorationer.


    Christina Schou Christensen arbejder med unik skulpturel formgivning men også med mindre brugsgenstande. Glasur er flydende når det når en vis temperatur i ovnen - ler er flydende før det bliver plastisk og fast. Disse stadier i materialerne forsøger hun at beholde i det færdigbrændte keramiske udtryk. Website: www.christinaschouchristensen.dk.


    Værkstedsbesøg hos keramikeren Ane-Katrine von Bülow


    Lørdag den 21. september 2013 besøgte Keramikkens Venner Ane-Katrine von Bülow i Hellerup.


    Besøg på Tommerup Keramiske Værksted og hos keramiker Per Ahlmann


    Lørdag den 22. juni 2013 gik turen til Fyn. Vi mødtes på Tommerup Keramiske Værksted, hvor Esben Lyngsaa Madsen viste os rundt på værkstedet, der gennem de sidste 30 år har udført mere end 1200 keramiske projekter for førende danske og internationale kunstnere. Dette værksted er stedet hvor keramikere og kunstner henvender sig, når de skal have udført store udsmykningsopgaver eller specielle emner, der kræver særligt store ovne eller specialviden. Efterfølgende kørte vi til kera Gem miker Per Ahlmanns værksted, Kirkevej 48, 5690 Tommerup. Per Ahlmann, der også har sin gang på Tommerup Keramiske Værksted, viste rundt og fortalte om sine karakteristiske, farverige skulpturelle værker. Per Ahlmann er gift med maleren Lisbeth Eugenie Chistensen, hvis arbejder der også var mulighed for at stifte bekendtskab med under besøget.


    Værkstedsbesøg hos keramikerne Maria Rubinke og Jeanette Hiiri, København


    Arrangementet blev gennemført lørdag den 27. april 2013. Maria Rubinke (f 1985) bryder med afsæt i den traditionelle porcelænsfigur med det ligeså traditionelle æstetiske udtryk, der klæber til den folkekære pyntegenstand. Maria Rubinke genfortolker hele det borgerlige ideal, der er knyttet til porcelænsfiguren, der i hendes ver-den er brik i en brutal verden, hvor forbrug, vold og aggressioner står på dagsordenen. Med afsæt et traditionelt æstetisk udtryk rykker hendes skulpturer ved grænserne for porcelænets oprindelige intention om at producere pæne og ufarlige objekter, der kan overføres til mange andre aspekter af den moderne kultur i dag.


    Jeanette Hiiri (f 1971) er uddannet fra Danmarks Designskole i 2003. Hun arbejder både med brugsting og unika. Unik personlighed og fine historier. Enkelthed med sjæl. Lethed. Det sarte. Alt gemmes i Jeanette Hiiris keramik. Små minder og store øjeblikke. Se website: http://www.jeanettehiiri.com.


    Saxbo-bogen - et projekt undervejs

     

    Mandag den 8. oktober 2012 oplevede Keramikkens Venner en levende aften med Saxbo som omdrejningspunkt. Det skete med indlæg fra initiativtager Anders Uhrskov foruden overbibliotekar Mirjam Gelfer-Jørgensen og museumsinspektør Teresa Nielsen.

     

    Saxbo (1929-1968) blev grundlagt af kemiingeniør Nathalie Krebs og den svenske keramiker Gunnar Nylund, der dog allerede i 1931 trak sig ud af samarbejdet for at rejse tilbage til Sverige til en stilling som kunstnerisk leder af Rörstrand.

     

    Nathalie Krebs udviklede mange skønne matte glasurer og forstod at knytte fremragende kunstnere til virksomheden som fx Eva Stæhr-Nielsen, Edith Sonne Bruun og Kirsten weeke m.fl.

     

    Saxbo er repræsenteret på mange europæiske og amerikanske museer.

     

    To værkstedsbesøg - Formverk og Morten Løbner Espersen


    Arrangmentet blev gennemført den 2. februar 2013. Formverk blev etableret i 2008 som butik og værksted for 3 smykkedesignere og 2 keramikere. I butikken forhandles smykker og keramik af de fem indehavere af Formverk, plus et lille udvalg fra andre kunsthåndværkere. Gurli Elbækgaard arbejder med serier af brugsting og værker af skulpturel karakter. I sine brugsting arbejder hun med samspillet mellem enkle former og stoflige glasurer. Overflader og former som man får lyst til at røre ved. Karin Blach Nielsens hånddrejede stentøjsserier er lavet til glasurerne, hvor farvenuancer tone i tone, supplerer og forstærker hinanden indbyrdes. Se yderligere www.formverk.dk/.


    Morten Løbner Espersen fremstiller skulpturel keramik med forskellige temaer – se yderligere  http://www.espersen.nu


    Besøg på Værkstedet Viktoria

     

    Lørdag den 17. november 2012, kl 14.00 mødtes Keramikkens Venner til en indtryksrig dag i Værkstedet Viktoria, Vesterbrogade 24 kld. b, 1620 København V.

     

    Værkstedet Viktoria er et kendt 300 m² stort keramikværksted. I dag huser værkstedet 6 keramikere, som producerer nye og unikke keramisk værker.

     

    Tina Marie Bentsen producerer mindre serier af brugsgenstande og dekorative objekter, som ligger i feltet mellem det funktionelle og historiefortælling. Hendes enkle form-givning danner base for tiltalende farvede glasurer, håndmalede begitninger eller forskellige former for grafiske illustrationer. Website: www.tinabardina.dk.

     

    Helle Hansen producerer serier af brugsgenstande i porcelæn. Hun bruger ostehøvl som sit fortrukne værktøj, og skærer leret i lange tynde strimler, som derefter formes så de præcis kan bære sig selv. Website: www.hellehansen.dk.

     

    Iben Harboe Christensen designer og producerer en hel kollektion af brugsting under navnet ’clibklap’ sammen med Claire Maria Lehmann. De har adskillige produkter, som tager afsæt i leret, og giver det en sanselig oplevelse med aftryk og spor af hænder og håndværktøj som får en indflydelse på det færdige produkt. Website: www.clibklap.dk.

     

    Mark Lauberg arbejder blandt andet med keramiske elementer, som bliver sat sammen på en væg efter et modulært system til et stort rumligt geometrisk ornament. Til sine mindre brugsgenstande og objekter som keramiske mobiler bruger han cirkulære former til formgivning og dekorationer.

     

    Pia Lund Hansen arbejder med både unika og serieproduktion i porcelæn. Gennem støbe-teknik fremstiller hun værker, der har flere lag med forskellige farver og dekorationer, hvilket fremhæver porcelæns fine gennemskinnelige fornemmelse. Website: www.pia-Lund.dk.

     

    Christina Schou Christensen arbejder med unik skulpturel formgivning men også med mindre brugsgenstande. Glasur er flydende når det når en vis temperatur i ovnen - ler er flydende før det bliver plastisk og fast. Disse stadier i materialerne forsøger hun at beholde i det færdigbrændte keramiske udtryk. Website: www.christinaschouchristensen.dk.

     

    Besøg hos Kristine Tillge Lund og Michael Jackson

    Arrangementet fandt sted lørdag den 29. september 2012. Mikael Jackson og Kristine Tillge Lund har begge afsluttet deres uddannelse som keramikere, med en master på Royal College of Art i London. De arbejder begge med skulpturelle keramiske objekter og rumlige installationer, til tider også om fælles projekter.


    Mikael Jacksons arbejder er ofte konstruktioner, bygget af moduler, der ”gror” i organiske eller geometriske former. Kristine Tillge Lunds arbejder har de seneste år bevæget sig mere og mere i konceptuel retning, men som regel med en dyb forankring i det keramiske materiale. Vi kender bl.a. deres arbejder fra Biennalen 2011 på Koldinghus, Udstillingen ”På Tværs”, Carlsberg 2011, Samt flere udstillinger hos Studiegalleri Ann Linnemann, hvor Kristine netop har afsluttet udstillingen ”Tilstand".


    Nivaagaard Teglværks Ringovn og Vibeke Fischer


    Lørdag den 25. august 2012 bød på en omvisning på Nivaagaard Teglværks Ringovn og et værkstedsbesøg hos Vibeke Fischer.


    Nivaagaard Teglværks Ringovn fra 1870 er det ældste og eneste bevarede eksemplar af Friedrich Hoffmanns berømte ringovne i Danmark. Ringovnen var en epokegørende opfindelse for teglværksindustrien. Den nedsatte brændingsomkost-ningerne væsentlig og vidner om et af de helt store fremskridt i industrihistorien. Ringovnen er det den eneste cirkulære ringovn, der er bevaret og blev fredet i 1985. [Website: www.ringovn.dk].


    Vibeke Fischer arbejder især med skåle i matte glasurer med en stram geometrisk dekoration. [www.vibekefischer.dk].


    Værkstedsbesøg hos Ivan Weiss og Fujiko Weiss (kaligrafi) i Herfølge samt Per Weiss og Lene Regius i Lejre

     

    Værkstedsbesøget blev gennemført den 16. juni 2012. Ivan Weiss og Per Weiss har begge boet og arbejdet i Japan i flere år og er meget inspireret af japansk keramik. Ivan Weiss var ansat på Den kongelige Porcelainsfabrik i mere end 40 år. Han fortalte om flere af de spændende teknikker, som han har benyttet sig af gennem årene. Lene Regius og Per Weiss arbejder begge med meget store krukker, som de har lært at lave på Kreta. Lene Regius arbejder med en fantasifuld dekoration og Per Weiss med en japanskinspireret dekoration.

     

    Fire værkstedsbesøg i Aarhus hos Kim Holm og Ann Sloth, Mariko Wada, Ninna Gøtzsche samt Kirsten Sloth


    Lørdag den 28. april 2012 havde vi en hyggelig og oplevelsesrig dag i Aarhus. Kim Holm arbejder med drejede cylinderforme, og undersøger mulighederne for gennem variation med formgivning og dekorationer at give et dybt stofligt udtryk.


    Ann Sloth arbejder i sine billedtæpper, papircollage og akvareller med stramme komponerede mønstre, som udfolder sig til et uendeligt, dynamisk univers.


    Kim Holm og Ann Sloth viste bl.a. eksempler på keramik i stort format og ’formsten’ fra deres ophold i 2011 hos Petersen Tegl ved Broager i Sønderjylland.


    Keramikeren Mariko Wada arbejder med skulpturelle objekter. Hun eksperimenterer med håndmodelleringsteknikker til at udtrykke organisk blødhed, og benytter lerfarve og terra-sigillata til at give keramikkens overflade en livlig fornemmelse. Hun viste lysbilleder fra sit arbejdsophold i Shigaraki i Japan.


    Keramikeren Ninna Gøtzsche er uddannet fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm i 2004, hvorefter hun arbejdede nogle år i London. I dag har hun sit eget værkstedsgalleri Formuleret, og arbejder hovedsagelig med brugsting i hånddrejet porcelæn. Ninna Gøtzsche bearbejder leret efter drejningen for at skabe en karakteristisk formgivning i enkel stil, og eksperimenterer med dekorationer som f.eks. indlagte linjer af farvet ler og løbeglasurer, der er med til at fremhæve kvaliteten af det hvide porcelæn.


    Keramikeren Kirsten Sloth arbejder kunstnerisk med traditionelle brugstingsformer, så som lågkrukker, skåle og tekander i højbrændt rødler fra Sydvestjylland, som hun selv slemmer op. Hendes undersøgelser over variationer med dekorationer, synes stadig efter 35 års arbejde at rumme uendelige muligheder. Materialevalget og dekorationsproces-sens omhyggelighed giver hendes værker en særlige fornemmelse af komprimeret tid med håndværksmæssig saglighed.


    Værkstedsbesøg. Christian Bruun, Brønshøj

     

    Den 25. februar 2012 besøgte vi keramikeren Christian Bruun, der udover sit værksted i Brønshøj, har etableret værksted i Vietnam, hvor han laver store træbrændte krukker. Der var rundvisning på værkstedet, hvor der produceres hånddrejede brugsting såvel som unika-arbejder, men hvor der også er eksempler på de ca. en meter høje vietnamesiske krukker. Desuden holdt Christian Bruun et lysbilledforedrag, der viste hvordan krukkerne bliver til på fabrikken i Vietnam. Har man lyst til et indblik i Christian Bruuns arbejde, kan man se den korte fine film på internettet, den hedder ”At holde i hånden” og viser hvordan et krus bliver til. Se video på http://vimeo.com/25713796%20eller gå ind på Christian Bruuns hjemmeside www.christianbruun.com.

     

    Værkstedsbesøg. Lone Skov Madsen og Turi Heisselberg Pedersen samt Bente Skjøttgaard og Ole Jensen


    Lørdag den 19. november havde Keramikkens Venner en god og udbytterig dag på Frederiksberg ved besøg hos først Mudshape ved Lone Skov Madsen og Turi Heisselberg Pedersen og dernæst Bente Skjøttgaard og Ole Jensen.


    I Mudshape laves der hovedsageligt unikaarbejder. Lone Skov Madsen viser skulpturelle organiske objekter og store fade. Der eksperimenteres med form, overflade og glasurer. Turi Heisselberg Pedersen arbejder med abstraktioner over keramikkens arketyper i sine krukker og vaser i tørre, matte overflader og afstemte farver. I værkstedet på Howitzvej produceres der både keramik og design. Bente Skjøttgaard arbejder med dobbeltglaserede skulpturelle objekter, der ofte er inspirerede af fænomener og former fra naturen, som f.eks. skyer og træstammer i forfald. Ole Jensen arbejder i dag hovedsagelig med design og i mange forskellige materialer. Hans opvaskebalje og forskellige brugsting er kendt af mange, men hans udgangspunkt er keramikken, hvilket stadig præger hans design og måske især hans tilgang til formgivningen.


    Værkstedsbesøg, Martin Bodilsen Kaldahl, Helle Hove og Lene Bødker

     

    Den 27. august 2011 havde Keramikkens Venner en meget vellykket og spændende dag i Roskilde, hvor vi besøgte keramikerne Martin Bodilsen Kaldahl og Helle Hove samt glaskunstner Lene Bødker.

     

    Helle Hove arbejder med mønstre og lys i dialogprojekter. Både sted, arkitektur og menneskers liv og tanker kan danne udgangspunkt for dialogen. Materialerne er primært keramiske.

     

    Martin Bodilsen Kaldahls keramiske arbejde følger flere spor: Dels arbejdet med formens eget udtryk i rent skulpturelle værker eller i arbejder, der tager udgangspunkt i krukkens tradition; dels arbejdet med det todimensionelle ornamentale udtryk i udsmyk-ningssammenhæng - f.eks på kakler i mange forskellige formater. I de senere har Martin Bodilsen Kaldahl arbejdet intenst med at integrere digitale udtryk i sit keramiske virke - både i 2D og i 3D og computeren udgør nu et uundværligt værktøj i hans praksis.

     

    Lene Bødker arbejder med kontraster og finder det fascinerende at sammensætte og udforske det to- og tredimensionelle formunivers; blande materialer som glas, aluminium, beton og bl.a. undersøge materialets karakter og udtryk. Hendes virke kan karakteriseres ved modsætningsforholdene og spændingen mellem tyngde/lethed, massivitet/transparens, lys/skygge, skrøbelighed/robusthed. Hun arbejder dels med objekter, dels med udsmykninger.

     

    Værkstedsbesøg, Steen Ipsen og Julie Bonde Bülck

     

    Den 12. februar 2011 deltog 19 medlemmer i værkstedsbesøg hos henholdsvis Steen Ipsen, Stefansgade 49, og hos Julie Bonde Bülck, Jægersborggade 56, begge København.

     

    Vi havde en spændende eftermiddag, hvor det var svært at løsrive sig fra Steen Ipsens spændende skulpturer og mange idéer til nye. Han forklarede med stort engagement om baggrunden for skulpturerne, og demonstrerede meget udførligt og pædagogisk de teknikker han anvender til fremstilling af skulpturernes enkeltdele, kugler, og sammenstilling af disse. I værkstedet så vi en flot, stor skulptur tæt på at være færdig – et bestillingsarbejde til et galleri i Paris.

     

    Julie Bonde Bülcks kønne tallerkener så vi i brug, idet vi efter en god orientering i hendes værksted var inviteret til besøg på den nærliggende restaurant Relæ, hvor hendes keramik dagligt benyttes.